12/H SINIFINDAN ÖĞRENCİMİZ MERYEM DEMİRCİ'NİN MUTLULUK YAZISI

12/H SINIFINDAN ÖĞRENCİMİZ MERYEM DEMİRCİ'NİN MUTLULUK YAZISI

Oluşturmuş olduğumuz Edebiyat Köşesi için öğrencilerimizden de kendi kalemlerinden deneme yazıları gelemeye devam ediyor. Bugün sizlerle 12/H sınıfından Meryem DEMİRCİ'nin Mutluluk isimli deneme yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Öğrencimize teşekkür eder, sizlere de keyifli okumalar dileriz.

17.01.2021 402

Hakkında sayısızca araştırma yapılan, onlarca kitap yazılan ve tüm bunların yanında gönlümüze zincir atmış olan yapıtlara konu olan bir kavramdır mutluluk. Dillere bu denli pelesenk olan bir kavramken mutluluk biz insanoğluda ister istemez sorgulamaya başlıyoruz; mutlu muyuz? Yoksa mutsuz mu? Gerektiği kadar mutlu muyum? Yoksa kendimi mi kandırıyorum.

Size sorsam mutluluk nedir diye ve ardından düşünmenizi istesem ne derdiniz bana? Para, ün, tasarım harikası bir ev veya araba kısacası lüks yaşam geldi belki de aklınıza size bu soruyu yönelttiğim anda. Peki aklınıza basite indirgenmiş bir mutluluk getirmenizi istesem o zaman bana nasıl bir yanıt verirdiniz? Mumlarla donatılmış hoş bir ortam, paylaşılan dostluklar, uzun yemeklerin baştacı sohbetler, sıcacık bir battaniyenin teninizde bırakmış olduğu hissiyat, elinize aldığınız bir bardak dumanı üstünde tüten çay, belki de anneannenizin ördüğü kalın bir kazak eşliğinde okuduğunuz bir kitap gibi şeyler geldi mi bu sefer aklınıza. Hayır hayır doğru okudunuz. Şaşırmayın. Çok ciddiyim. Mutluluk bu kadar basit mi yani dediğinizi duyar gibiyim. Evet aslında mutluluk tamda bu. Tekar ediyorum yanlış okumadınız mutluluk az öncede söylediğim gibi basite indirgenmiş bir yaşam yani minimalist yaşamın ta kendisidir.

Minimalist yaşayın. Kendinizi maddi ve manevi aklınıza gelebilecek her alanda ihtiyaçlarınıza yönelik olarak en aza indirgeyin ve kalan yaşamınıza bir de bu şekilde sürdürün. Şimdi sizden bir şey istiyorum. Aklınıza en son gülümsediğiniz bir anı getirin. Neydi sebebi? Yemiş olduğunuz bir paket çikolatanın verdiği haz mıydı yoksa hoşsohbet bir insanla geçirdiğiniz dakikalar mıydı sizi gülümseten anlar. Tam o anda durun ve düşünün "O anda ben tam olarak ne hissediyordum ?" Düşündünüz mü? Bir de şu anda hissettiklerinizi düşünün lütfen. Ardından da o anda hissettiklerinizle şu anda hissettiklerinizi karşılaştırın. Belki de bir çoğunuz "Evet o anda hissettiğim mutluluğu şu anda hissetmiyorum" diyeceksiniz. Bravo çok doğru bir yere ayak basmış bulunmaktasınız aslında. Neden mi? Çünkü mutluluk dünde olan, yarın veya gelecekte olacak olan değildir hiçbir zaman. Mutluluk aslında anın gizinde saklıdır. Şunu unutmayın mutluluk hiçbir zaman sizi BULMAYACAK. Çünkü onu sizin bulmanız gerek. Unutmayın ki mutluluk sizin tarafınızdan üretilen bir şeydir çoğu kez. Yani mutluluk kendi benliğinizde yoğurulur.

Bir günde kaç saniye var hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim hemen. Bir gün toplamda seksen altı bin dört yüz saniyedir. Şimdi buna göre size birkaç sorum var. En son mutsuz olduğunuz bir anı getirin aklınıza. Ne kadar sürdü mutsuzluğunuz? İki dakika mı, iki saat mi ya da iki gün. "Biz her zaman mutlu mu olacağız ?" Hayır asla her zaman mutlu olamaz kimse. Göreceksiniz hayat bir noktada size çarpacak. Size çok ama çok ağır bir biçimde çarpacak. Sürüneceksiniz, hiç ağlamadığınız kadar ağlayacak hiç acı çekmediğiniz kadar acı çekeceksiniz. Çünkü "HAYAT ADİL DEĞİL". Kötü zamanları kabul etmelisiniz çünkü bu kötü zamanların hayatın bir parçası olduğunu fark ettiğinizde tekrar çabalayabilirsiniz. Bu noktada seksen altı bin dört yüz saniyeyi tekrar aklınıza getirmek istiyorum. Şimdi bir daha düşünün iki dakika, iki saat ya da iki gün mutsuz olduğunuzu. Şu anda o yaşadığınız mutsuzluktan zerre kalmadı içinizde belki de. Evet böyle olması çok normal. Çünkü mutluluğun geçici olması gibi mutsuzlukta geçicidir. Hani daha öncesinde söylemiştik ya mutluluk andadır diye. "ANIN MUTLULUĞU" tam olarak sizde.

Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın mutluluk bir yolculuktur hemde sonu olmayan, varış noktası bulunmayan bir yolculuk. Mutluluk çok yakınınızda hatta parmaklarınızın ucunda. Son olarak şunu da kulağınıza küpe yapın "Mutluluğun yarını hiçbir zaman yoktur ve olmayacaktırda." Mutluluğu doruklarına kadar yaşamanız dileğiyle...