EDEBİYAT ÖĞRETMENİMİZ MEHTAP ÇAKMAK'IN

EDEBİYAT ÖĞRETMENİMİZ MEHTAP ÇAKMAK'IN "VAKTİNİZ VAR MI?" ADLI DENEME YAZISI.

Edebiyat Öğretmenimiz Mehtap ÇAKMAK'ın kendi kaleminden 'VAKTİNİZ VAR MI?' başlıklı deneme yazısını okurseverlerimiz için sizlerle buluşturduk.

Değerli öğretmenimize teşekkür eder sizlere de keyifli okumalar dileriz.

31.12.2020 568

Zaman ne büyük bir nimettir insanoğlu için. Herkese eşit dağıtılan, bittikçe yenilenen, yenilendikçe değişen büyük bir nimet. Fakat çabalamadan kazandığımız, üretmeden tükettiğimiz her şey gibi o da yetmez bize. İnsanoğlunun bitmeyen şikâyetlerinden zaman da nasibini alır. Bazen çabuk geçtiği için, bazen geçmek bilmediği için; bazen sevdiklerimizi değiştirdiği için bazen de sevmediklerimizi değiştiremediği için kızarız ona. O tüm vefasızlığımıza rağmen bizimle dost olmaya çalışır oysa. Her gün önümüze yeni fırsatlar koyar, zamanla yaralarımız bile kabuk bağlar. Biz yine de bilmeyiz kıymetini.

Nedendir bu insanın zamanla çatışması? İnsan zamanı doğru kullanmayı bilmez, zaman da insanın yanlışını kolay kolay affetmez. Bence budur nedeni. Bir arkadaşım işlerinin yoğunluğundan şikâyetçiydi. Annemi bile haftada bir kez arayabiliyorum" derdi. Bir gün annesinin ölüm haberi geldi. Arkadaşım o "dar "dediği zamana bir "alo" yerleştiremedi ve zaman bunu affetmedi. Annesini geri getirmedi. Bir öğrencim hukuk okumak istiyordu. Sıkı çalış" dedim. Daha zaman var" dedi. Son sınıfa geldiğinde büyük bir telaşa kapıldı, istediği gibi çalışamadı ve sınavda çok başarısızdı. Ah şu zaman! Bu kadar çabuk geçmeseydi o çocuk o sınavda neler yapacaktı.

Peki, ne yapmalıyız? Pişman olmamak için zamana neler sığdırmalıyız? Benim bir listem var:

Kendini dinle.

Aynaya bak ve sana bağışlanan her şey için şükret.

Sevdiklerini dinle, onları sevdiğini her fırsatta söyle.

Anneni her gün ara ve ona "Seni çok seviyorum" de.

Merak et ve merak ettiğin her neyse hemen araştır.

Kendini geliştir, bilmiyorum demekten korkma

Çocukla çocuk ol.

Kin tutma.

Gülümse.

Çok uzatmıyorum listeyi. Hem belki de vaktiniz dardır. Bundan böyle "Vaktim dar" diyenlerden değil "Vaktim var" diyenlerden olmanızı umarım.

 

Mehtap Çakmak

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni