OKULUMUZDAN BİR İLK DAHA YERLİ TOHUM BANKASI PROJESİ

01.03.2019 238

Ocak 2019 tarihinde okulumuzda Biyoloji Öğretmeni Yalçın Arslan tarafından başlatılan yerli tohum bankası projesi kapsamında tüm öğrencilerimizle birlikte tohum toplamaya başladık.

Bu projenin devamında kendi kendine yetebilen ekolojik sera yapımı ve yerli tohum çoğaltma çalışmalarında öğrencilerimizin desteğiyle devam etmektedir.

Amacımız yerli tohumların tekrar halk arasında kullanılması ve öğrencilerin tükettikleri sebze, meyvelerin organik bir şekilde nasıl üretildiğine öğrenmelerini sağlamaktır.

Anneannelerimizin, teyzelerimizin, yengelerimizin köylerde hala kendi tarlalarından kalma tohumlar ile kendilerine sebze ürettiklerini bilmekteyiz. Bu tohumların arttırılması amaçlı olarak yapmayı planladığımız sera 4 bölümden oluşmaktadır.

Seramız;

1. Bölüm : Tam olarak tohumların istatistik olarak paketlenmesinin ve korumasının sağlandığı banka bölümü.

2. Bölüm : Tohumların, fidelendirilerek  yeşillendirilmesi.

3. Bölüm : Bu atıkların kullanılarak organik (yumurta kabukları, sebze ve meyve atıkları, çay telvesi) gübre üretim alanı. Bu bölümdeki atık maddelerin ev çöplerini ayrıştıran ve ayrı paketleyen öğrencilerin getirdiği malzemelerle oluşturulması önceliklidir.

4. Bölüm : Fidelerin büyütülerek yeni tohumların oluşturulacağı ana bölümden oluşmaktadır.

Ana Üretim İstasyonu

Gübre Üretimi                                                                                   Tohum Bankası

Fideleme

Bu projede tüm öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmak istemektedirler.